KERMAISTA, TULISTA JA TOMAATTISTA: Maailman paras lohturuoka

6. syyskuuta 2017

Vaikka mun mielenkiinto on aina vain entistä vahvemmin kosmetiikassa, en suostu päästämään irti lifestyle-bloggaajan leimasta, vaan jaan itsepäisesti mielireseptejäni aina kun ylivoimainen sellainen osuu kohdalle! Tämä tomaattisen tulisen kermainen katkarapupasta juontaa juurensa toissakesään, kun vietettiin meidän lukion tyttöporukan kesken epävirallista luokkakokousta ja käytiin Lahdessa Mamma Mariassa syömässä. Otin silloin ensimmäistä kertaa katkarapupastaa kermaisessa tomaattikastikkeessa ja ihastuin siihen ikihyviksi. Pöperön sulot jäivät kuitenkin uinumaan mieleni sopukoihin, kunnes mut viime heinäkuisissa polttareissani vietiin Tallinnassa italialaiseen ravintolaan, jonka menusta löytyi jälleen katkarapupasta, tällä kertaa tulisessa tomaattikermakastikkeessa.

IMG_0413

Polttareista mitenkuten kotiin selviydyttyäni aloin etsimään ohjetta pastakastikkeelle, jossa oli katkarapuja, kermaa, tomaattia ja ihan hiven chiliä. Olo oli vähintäänkin pöllämystynyt, kun Ilta-Sanomien ruokaosio tarjosi mulle kaikista parhaimman reseptirungon, jota lähteä muokkaamaan oman maun mukaiseksi. Olen kokannut katkarapupastaa nyt muutamasti ja se paranee kerta kerralta. Viikottaiseksi opiskelijapöperöksi tästä ei ole, sillä katkaravut ovat aivan mielettömän kallis (ja kyseenalainen) raaka-aine, mutta kun tahdon hemmotella itseäni, tämä on ehdottomasti helpoin tapa tehdä se!

IMG_0418

n. 8 rullaa tagliatelle-pastaa
½ sipuli
3-4 valkosipulin kynttä
½-1 punainen chili
1 rkl ruokaöljyä
2,5 dl ruokakermaa
150 g ranskankermaa
150 g kirsikkatomaatteja
300 g jättikatkaravunpyrstöjä
suolaa

Keitä pasta. Mä laitan keitinveteen yleensä pari teelusikallista suolaa, jottei pasta ole itsessään täysin mautonta, mutta jotta suolaa voi halutessa lisätä valmiin annoksen päälle lisää.

Pilko sipulit ja chili mahdollisimman pieneksi silpuksi ja kuullota niitä öljyssä hetki. Mä käytän jättiläismäistä wokkipannua, mutta kasari tai tavan paistinpannu käy myös oikein loistavasti.

Lisää sipulien ja chilin joukkoon kermat ja sekoita. Kun ranskankerma on sulanut kastikkeeseen, lisää halkaistut kirsikkatomaatit ja suola. Anna kastikkeen porista minuuttia.

Helpointahan tämä olisi, jos katkarapuina käyttäisi niitä pieniä ja valmiiksi kuorittuja, mutta mun mielestä juju piilee nimenomaan jättiläismäisissä pyrstöissä, joissa on vähän suutuntumaa. (Sulata katkaravut ja) poista katkaravuista kovat pyrstöosat heti aluksi, jotta ne on tässä vaiheessa helppo lisätä kastikkeeseen. Pidä kastiketta liedellä vielä hetki, jotteivat katkaravut jää kylmiksi.

Lisää keitetty pasta kastikkeen joukkoon ja sekoita. Pihdit on tässä vaiheessa ihan huikea vaihtoehto, jos suosii spagettia tai tagliatelleä.

Tarjoile sellaisenaan tai hienon juustomurun kera. Mikäli olet täysi-ikäinen, valkoviini käy ruokajuomaksi aivan loistavasti, mutta chilin tuoman pienen potkun vuoksi maitokaan ei ole pöllömpi vaihtoehto.

IMG_0427

Parastahan tässä pöperössä on mun mielestä se, että saan syödä kaiken yksin, sillä J ei pidä katkaravuista, chilistä eikä sipulista. Mä taas en välitä sitruunasta tahi pippurista, joten olen jättänyt ne kokonaan pois omasta reseptivedoksestani. Tuo mun resepti tuottaa 4-5 annosta, mutta pelkkää pastaa ja kermaa lisäämällä saa annosmäärää lisättyä yhdellä tai kahdella annoksella. Kyseinen pasta on myös ihan älyttömän helppo ja nopea tehdä uuvuttavimmankin työpäivän jälkeen, eikä siinä oikein voi mennä vikaan, kunhan tekee alkuvalmistelut kunnolla eikä rupea perkaamaan katkaravunpyrstöjä kesken ruoanlaiton.

Oletteko te kokeilleet jonkun ravintolassa ihastuksenne herättäneen annoksen luomista kotona? Miten siinä kävi?

13 kommenttia

  1. Katkaravuista en nii välitä mut toi pohja vois varmaa toimia lohen tai kananki kanssa :-) pitää melkee kokeilla joskus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisin kuvitella, että tuo toimis ihan älyttömän hyvin lohen kanssa :-)

      Poista
  2. Mun lemppari on Mamma Marian kanakatkarapupasta. Chiliä, valkosipulia, kanaa, katkarapuja ja tomaattikastiketta. Parasta pastaa mitä oon syönyt koskaan.
    Ite tulee tehtyä kanssa katkarapupastaa miltei samanlaisella reseptillä ku tää sun mutta mikään ei ei ole niin hyvää ku Mamma Marian katkarapupasta! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mammis ei kyllä petä koskaan, ainakaan pastan suhteen! :-)

      Poista
  3. Katkarapupasta on kyllä yks parhaista lohturuoista mitä tiedän <3 Oon ite kokannut sitä avokado-, curry- ja tomaattiversioina, ja vois ens kerralla testata tätä sun tomaattiherkkua :)

    ♥: Linda/Revontulipalo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en currysta tai avokadosta niin välitä, mutta oon miettinyt, että joku tomaattimarinoitu katkarapu vois olla aika loistava vaihtoehto tavallisille katkaravuille :)

      Poista
  4. Ah, tää menee mun kokeilulistalle ♡

    VastaaPoista
  5. Vinkkinä jos asut edelleen Lahdessa: Vesijävenkadulla Chäm chäm (thaikauppa) myy jättikatkarapuja pakasteesta erittäin hyvään hintaan. Täältä hain itse aina rapuni ja voin kertoa että ovat erittäin mehukkaita! Katkikset myydään kilon pusseissa mutta kiltisti pyytämällä henkilökunta saattaa puolittaa määrän :-) silkkaa säästöä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Pitää joskus poiketa :-)

      Poista
  6. Hei,
    testailitko sitä Essencen uutta primeriä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on mulla testissä parhaillaan, se tulee esittämään omaa rooliaan eräässä tulevassa postauksessa :-)

      Poista

Featured posts

Copyright © And then she grew up
Design by Fearne