TOISEN LUOKAN KANSALAINEN?

7. toukokuuta 2015

Meillä kaikilla varmaan on oma stereotypiamme siivoojista. Mulla ainakin on, vaikka itse kyseistä ammattikuntaa tietyllä tapaa edustankin, enkä kyseiseen muottiin passaa mitenkään päin. Tiedättehän, jo keski-iän ylittänyt pyöreähkö naishenkilö, jolla on huono permis ja silmälasit semmosessa kaulaketjussa. Yleensä siivoojia pidetään myös yksinkertaisina ja kuvitellaan, että yläasteelta laitoshuoltajan koulutukseen hakee vain ne, joilla on suoraansanottuna luokattoman huono keskiarvo. Eihän kenenkään kutsumusammatti todellakaan voi olla toisten jälkeensä jättämistä sotkuista huolehtiminen, eihän?!

Tämänhetkisessä työkohteessani törmään todella usein 3. asteen opiskelijoihin. Jostain syystä saan käytävää mopatessani tai vessaa kuuratessani osakseni säälivän tai vaihtoehtoisesti ylimielisen katseen. Ymmärtäisin tämmösen käyttäytymisen teini-ikäiseltä, mutta aikuiset ihmiset.. Sinänsä kuitenkin hauskaa, että siviilikuteissa oon näiden samojen tyyppien kanssa tismalleen samalla viivalla. Saatan olla eri vaiheessa opintojeni kanssa tai tyystin eri alalla, mutta opiskelija minäkin silti olen. Se on vaan se moppi käden jatkeena, joka tekee musta joidenkin mielissä raasun ja tyhmän. Itse sanoisin ennemminkin työtäpelkäämättömäksi ja nöyräksi. 

Juteltiin eilen parinkin kaverin kanssa  toinen työskennellyt myös siivoojana, toinen on kaupan kassa  miten duuniaan tulee aina vaistomaisesti seliteltyä, jos vastaan tulee puolituttuja. Tiedättehän "mä teen tätä vaan koulun ohessa", "vietän välivuotta" ja "oon vaan kesätöissä". Syyllistyn tähän selittelyyn itsekin ja nyt vasta oon ruvennut miettimään, et miks ihmeessä teen niin? Ilman siivoojien työpanostahan täällä hukuttais siihen itteensä, ainakin mitä tässä duunissa oon tyypillistä ihmistä ja sen siisteyspolitiikkaa oppinut tuntemaan. Ja tällasena aikana, kun Suomessa meno vähän on mitä on, koen olevani etuoikeutettu pelkästään senkin takia, että mulla ylipäätään on se työ ja arjessani käsite, jota palkkapäiväksikin kutsutaan. Joku sanois paskaduuniksi ja sitähän se kirjaimellisesti onkin, mutta kunnianhimosen kasvatuksen saaneena sitä ihan mielellään tekee jotain vuokrarahojensa eteen. Vaikka sitten kuuraa 20 vierasta vessanpönttöä päivässä, mikä on musta sitäpaitsi ihan rattosaa hommaa.

Miksi ihmeessä kukaan siis kokee olevansa oikeutettu mulkoilemaan siivoojaa, kuin halpaa makkaraa? Kohtaan työssäni monenlaisia ihmisiä, mutta en koskaan ole tavannut henkimaailmaltaan jollain tapaa köyhää kollegaa. Siivoojien joukossa on oikeasti ihan huikean älykkäitä ihmisiä, joista jotkut todella nauttii työstään ja on tehneet sitä omasta vapaasta tahdostaan jo vuosikymmenet. Tunnetun kiinteistö/siivous/pesulafirman logolla varustetun työasun takaa voi löytyä vaikka minkälainen ihminen ja mitä uskomattomin tarina. Jotkut elämäni parhaimmista ja opettavimmista keskusteluista oon käynyt juurikin omien työkavereideni kanssa. Eikä kukaan heistä ole stereotyyppinen siivooja. 

59 kommenttia

 1. Mahtava kirjoitus, eikä päde pelkästään siivoojiin vaan kaikkiin "alemman kastin" ammatteihin.
  You go girl!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä just! Jonkun ne ikävätkin työt on tehtävä ja multa ainakin suurieleinen hatunnosto ihan jokaiselle sellasiin ryhtyvälle :-)

   Poista
 2. Huikea postaus Jenna! ♡

  VastaaPoista
 3. Oon nyt ite ollu kaks vuotta töissä mäkkärissä. Oon huomannu kuinka nykyään hävettää sanoa se jos joku kysyy ja usein koko homman heittää vitsiksi. Oikeasti työ on fyysisesti ja henkisesti raskasta ja siellä tulee tehtyä kaikenlaista "paskaduunia" vessan siivouksesta rasva-altaiden pesuun, puhumattakaan joiltain asiakkailta saatuun ala-arvoiseen kohteluun. Ei täällä ihan kuka vaan pärjää, kyllä se vaatii just työtäpelkäämätöntä asennetta ja nöyryyttä. Oon kuitenki ylpee siitä että teen töitä ja elätän itteni. Oon ylpee myös siitä että pystyn tälläseen työhön jota monet ylenkatsoo. Vois monien arvostus eri ammatteja kohtaan nousta jos joutuis ite sitä duunii täyspäiväsesti tekee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se vähän menee.. Jamin kanssa tossa yks päivä just puhuttiin, miten ihan oikeesti jokainen suomalainen pitäs jossain vaiheessa elämäänsä pistää tekemään näitä "huonompia töitä" edes viikon ajaksi. Vaikka en ite mitenkään äidillisen empatiakykyinen ole, niin osaan silti asettua toisen asemaan ja just vaikka mäkkärissä syödä siististi ja jättää paikkani sellaiseksi kuin se oli mun sinne tullessa. Uskomatonta, miten monelta sellanen puuttuu..
   Fyysisen työn lisäks on monessa alemman tulotason työssä psyykkinenkin puoli kovilla, niinku sanoit, koska oot siinä mäkkärin kassalla tai terveyskeskuksen siivoojana myös yleinen sylkykuppi. Musta oli esimerkiks ihan hirveetä lukea taannoin keskustelua siitä Porvoon Hesburgerista, kun ihmiset ihan tosissaan oletti, että heitä tulis palvella pikaruokaravintolassa, kuin paremmassakin pihvipaikassa.

   Ihan mahtava asenne sulla jokatapauksessa, näissä duuneissa se valonpilkahduksen löytäminen ja erityisesti sen muistaminen huonompinakin päivinä on tärkeetä :-)

   Poista
 4. Tama asia herattaa minussa niin paljon ajatuksia! Aitini oli siivooja ammatiltaan ja nuorempana jopa hapesin sita... Asia mika minussa nykyaan tuo enemman hapean tunteita kuin aitini tyo! Vanhempani yrittivat aina innostaa minua opiskelemaan, etta olisi sitten vahan enemman valinnanvaraa toissa. Siis juurikin VALINNANVARAA! Eli jos siivous tms. kiinnostaa, niin sinne vaan, mutta muutakin saa tehda, jos silta tuntuu. Olen valmistunut hyvaan ammattiin ja lukenut vuosia yliopistoissa ja usko pois, kylla sita kaikenlaisiin todella kakkamaisiin ihmisiin on tassa tullut tormattya. Juurikin tuota nenanvartta pitkin maailmaa katselevia tyyppeja on PALJON.
  Itselleni on tama ollut muistutus siita, etta tuollainen kaytos sanoo ihmisesta itsestaan jotain... miksi pitaa ylentaa itseaan alentamalla muita?!
  Respektia ihan kympilla sulle tasta kirjoituksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että mun jutuissa on vielä jonkunlaista pontta :-) Munkin äitini oli siivooja, mutta niin hänkin sitten ponnisti sieltä "pohjalta" ja on tätä nykyä korkeastikoulutettu sote-alan ammattilainen! Meillä on kotona tismalleen samanlainen ajatusmaailma kouluttautumisen suhteen, vanhemmat halusi, että meillä on aikuisena sitten mahdollisuus valita. Isä on kuitenkin musta todella ylpeä ja yks päivä sanoikin, että CVssä siivooja-nimike ja pitkä työsuhde sillä alalla kertoo monelle työnantajalle pelkästään hyvää :-)

   Mutta niinhän sitä on se englanninkielinen sanontakin "What Susie says of Sally says more of Susie than of Sally". Tässä tapauksessa verbi ois kai ennemminkin "think". Kiitos sulle tuhannesti kommentista :-)

   Poista
 5. Niin hyvä kirjotus, kiitos! :) Oon itsekin tehny siivoojan hommia nyt kaks vuotta, ja voin todellakin samaistua kaikkeen tähän! Itsellä on just sama juttu, että välillä puolitutuille selittelee tätä työtä ja joskus suorastaan hävettää sanoa olevansa siivooja. Mä kuitenkin arvostan sitä että mulla on ylipäätään työtä ja että oon näinkin kauan jaksanut olla "paskaduunissa", joten en tajua miksi se nolottaa! Eihän siihen oo mitään syytä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei niin :-) Nuorella iällä pitkäkestoiset työsuhteet on aina hyvä juttu, oli ne alalla millä hyvänsä! Ehkä siivouskärryn ohjaksista ei heti kättelyssä ponnisteta hyvämaineisen lakifirman toimitusjohtajaksi, mutta ei vastaavanlaisesta työkokemuksesta haittaakaan ole. Opettaahan se periksantamattomuutta ja ahkeruutta, jotka on tärkeitä ominaisuuksia missä tahansa työssä. Ja kun miettii vaikka, miten paljon apuja siivoojan työstä saa omaan arkeenkin? Se on tavallaan aika hienoa, kun tietää kotonakin siivoavansa oikeaoppisesti ja bakteereja levittämättä :-D

   Poista
 6. ihana kirjoitus! :) tää on niin totta, mitä sitä häpeilemään! Suomi ei selviäisi ilman meitä! :)

  VastaaPoista
 7. Mä luulen että ihmiset ei niinkään pidä huonona ihmisenä sitä siivoojaa, vaan siivous- ja kunnossapitoalaa huonona alana. Ite opiskelen just sosiaalityöntekijäksi ja oon huomannut että just tuo siivous- ja kunnossapito on se ala mille kaupunki työllistää esim. pitkäaikaistyöttömiä, joka sekin voi aiheuttaa negatiivsta stigmaa alalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä, koska se on ala, jolla todella on töitä, mutta ei työntekijöitä. Hoitoalalle ei ihan kuka tahansa kelpaa ja vahinko voi olla mittava, mutta jostain syystä siivouksesta ajatellaan päinvastoin. Tiedän kuitenkin harmistuttavan monta, joilla ei kantti ole kestänyt.

   Valitettavasti oon huomannut joidenkin ajattelevan kiinteistöalasta ikävästi myös sen takia, että alalla on paljon ulkomaalaisia. Muutaman kerran törmännyt asenteisiin, jotka on alkaneet tyylillä "jos kielitaidoton ja kouluttamaton virolainen kykenee tuohon".. Harmi sinänsä, 2-3 vuosikymmentä alalla työskenneiltä työtovereilta oon kuullut, että siivousala oli ihan erilainen ennen 90-luvun lamaa.

   Poista
 8. Jäin miettimään että onko se "ylimielinen" tai "säälivä" katse kuitenkaan se ihan oikea havainto vai kuinka paljon siinä on vain omaa tulkintaa? Sitähän ei oikeastaan varmaksi sanoa, mikä toisen ihmisen mielikuva tai ajatus on, ellei sitä sitten ihan sanallisesti sano.
  Ei siinä tosiaankaan ole mitään häpeämistä, työ kuin työ. Eli toivottavasti mahdollisimman harva itse ajattelee omasta työstään jo valmiiksi, että onpa noloo ja kyllä nyt hävettää edes kertoa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän sitä koskaan tosiaan varmaksi tiedä jokaisessa tapauksessa, oikeassa olet. Osa katseista voi olla hämentyneitäkin, jos vaikka toinen opiskelija on mut joskus jollakin kampuksella opiskelijan roolissa nähnyt. Nokka pystyssä ja myhäilevä ilme on kuitenkin aina nokka pystyssä ja myhäilevä ilme.

   Harmittavan usein tulee enemmänkin luettua ihmisten ikävistä ajatuksista siivoojia kohtaan ja "ei mua kiinnosta, siivooja hoitaa" -tyyppisiä tapauksia on edelleen vaikka muille jakaa. Siihen ei välttämättä sanallista mielipidettäkään tarvita, sen näkee julkisilla paikoilla ja rakennuksissa.

   Toivottavasti jokainen osaa kuitenkin arvostaa itseään ja työtään :-) Perusduunareita tarvitaan ihan yhtä paljon kuin ketä tahansa muutakin ja he on monen mielestä koko yhteiskunnan perusta!

   Poista
 9. Samaan kastiin siivojan kanssa voi kyllä ainakin joidenkin ihmisten puheiden perusteella laskea niin roskakuskit, postin jakajat ja puhelinmyyjät. Mutta pakkohan se on jokaisen jotain tehdä elantonsa eteen ja miten me täällä pärjättäisikään kun ei kukaan kiikuttaisi postia tai kärräisi sun kasaamia roskia pois? Jokainen työ - ja varsinkin työntekijä on arvokas! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep :-) Itsekin jumahdin siivousalalle sillon lukion jälkeen lähinnä sen takia, etten uskaltanut heittäytyä nirsoks, kun se vuokra oli maksettava. Musta on myös erityisen hienoa, että vastaavilta aloilta löytyy kutsumuksensa löytäneitä ihmisiä!

   Poista
 10. Vau, ihan sairaan hyvä postaus Jenna! En oo kommentoinu kovin useesti, mut sulla on sellanen arvomaailma, jota oikeesti katon ylöspäin :-) Osaat pukea ajatukseks hyvin sanoiksi ja susta huokuu sellanen terve itsetunto sekä osaat kunnioittaa ihmisiä niin, ettet kato heitä alaspäin. Tosi monesta blogista välillä huokuu sellanen ennakkoluuloisuus ja työtäpelkäävyys, että omiksi ammateiksi käy ainoastaan ne "paremman" luokan työt. Sä pärjäät tolla asenteella vielä elämässäs pitkälle :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luvattoman itsekäs pöhkö tämäkin on joskus ollut ja omat viat ne mussakin on :-D Joskus pelottaa, että sanon asiat ajattelematta vähän liian suoraan, enkä osaa ajatella asiaa tarpeeks monelta kantilta ja sen takia blogissakin on ollut vähän kepeämpää materiaalia viimeaikoina. Inhottaa aina, jos joku ymmärtää väärin..

   Kiitos kuitenkin ihanista sanoista :-)

   Poista
 11. Miten ihana kirjoitus! Mä arvostan siivoojia, kun oon itse niin sotkuisa ihminen. Töissä jään aina juttelemaan siivoojien kanssa, kun ne tulee siivoamaan mun huonetta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Te juttelijat ootte kyllä koko homman suola :-D Vaikka kiire on yleensä kova, piristää se päivää ihan hirmusesti, kun joku todella osottaa kiinnostusta sua ja sun työtä kohtaan :-) Viimeks tänään piristyin, kun eräs vanhempi rouva tuli ihmettelemään mun siivotessa miesten vessaa, että ihanko tosiaan tämä on samanlainen pömpeli kuin vieressä oleva naisten vessa. Haha :-D

   Poista
 12. Tässä just parhaillaankin puhelinmyyjänä vietän aikaani, tosi monet pitää tätäkin alaa ihan paskana mutta kyllä tää opettaakin. Ja kun oikeanlaisella suurella firmalla on töissä niin tietää varmasti että se palkka kilahtaa tilille jokatapauksessa. En kuitenkaan ymmärrä miksi tälläsiä ammatteja pitää muiden katsoa nenän vartta pitkin, työhä tämäkin on enkä tiedä onko yhtään parempi istua siinä siwan kassallakaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua aina alkaa ottaa päähän, kun puhelinmyyjistä ja puhelinmyyjille puhutaan niin ilkeästi. Aika moni siellä luurin toisessa päässä oleva myyjä on kuitenkin nuori, joka tekee sitä pelkän taskurahan toivossa, eikä häiritäkseen muita. Ennemmin lyö sit vaikka luurit tai on vastaamatta ollenkaan, kuin haukkuis maanrakoon tai pelleilis myyjän kustannuksella, jos ei nätisti ja perustellusti osaa kieltäytyä D:

   Itteä vähän harmittaa tällee liiketalouden opiskelijana, etten aikoinaan kyennyt jatkamaan puhelinmyyntiä kun sitä päädyin kokeilemaan. Mitkä propsit siitäkin kokemukesta ois saanut oman alan töitä hakiessa!

   Poista
 13. Itse siivoan myös koko kesän, tämä viikko on ollut ensimmäiseni töissä. Oon huomannut kanssa jotain saman kaltaista, mutta ennemminkin mulle tulee olo, kuin en olisi ihminen laisinkaan. Ihan kuin olisi näkymätön, joku jota ei välttämättä tarvitse tervehtiä, tai juurikin joku vähemmän arvokas, joka ei lähde siltä samalla viivalla ihmisen kanssa.

  Sanoin yhdelle kaverilleni, että siivotessa tulee vähän "neekeri-fiilis". En tarkoittanut mitenkään rasistisesti tai alentavasti sitä, mutta oikeasti mulla on olo kuin maahanmuuttajalla, jonka ei ajatella edes puhuvan suomea tai tekevän muuta kuin siivoavan niitä pönttöjä :-D

  Kuitenkin, joissain paikoissa ihmiset ovat todella ystävällisiä, senkin olen saanut huomata, ja arvostavista eleistä olen kiitollinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. #vainsiivoojajutut, tiedän nimittäin just enkä melkein mistä puhut ja nää on asioita, mitä ei millään meinata ymmärtää jos koitat asiaa selittää jollekin, joka ei siivousta oo kokeillut :-D Vähän kohteesta riippuen väki on yleensä mukavaa, mutta sitten on niitä ihan ihmeellisiä tyyppejä, jotka ei huomioi sua mitenkään ja olettaa vaan, että aina on siistiä. En osaa oikein selittää, mutta tiiätkö et tulee itelle semmonen fiilis, että siivoojan kuvitellaan olevan vaan joku robotti, jolla ei voi olla migreeniä, sydänsuruja tai mitään muutakaan, mikä vois vaikuttaa työnjälkeen. Eikä jotkut oikein tahdo ymmärtää sitäkään, ettei ykskään siivooja osaa uuden paikan kaikkia juttuja heti ekasta päivästä lähtien :-D

   Mutta onneks ystävällisiä ja avuliaita ihmisiä on paljon :-)

   Poista
 14. #word! Hahah eipä siitä sen enempää. Hieno kirjoitus!

  VastaaPoista
 15. Vautsi, aivan upea kirjoitus! Ihmisten pitäisi tosiaankin arvostaa siivoojia enemmän. Musta sama pätee myös muihin ammatteihin just esim noihin kaupan myyjiin. Toiset ajattelee vaan että ruokakaupan myyjien pitää palvella mua ja ne ois mun orjia, eikä edes kiitosta kuulu, suu vaan mutrulla ja alentavasti katsoen.
  Toivottavasti joku tollainen ihminen lukisi sun tekstin ja tajuais ettei niiden käytös ole mitenkään oikeutettua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näimpä hyvinkin, eihän tästä maailmanmenosta tulis mitään, jos tuolla ei joku olis rahastamassa sun lauantaiherkkuja tai siivoamassa kun heität sen lauantaipussisi komeasti ohi julkisen roskiksen. Oon nyt kuitenkin kassalla viime viikon työskennelleenä ilahtunut siitä, miten mukavia ja asiallisia 99% asiakkaista osaa siinä tilanteessa olla. Eikä se yksi prosenttikaan ole painajaisia aiheuttanut, ollut vaan vähemmän sosiaalisella tuulella :-D

   Höhliä ihmisiä on maailma väärällään, eikä niitä mikään estä olemasta höhliä. Pitää vaan muistaa ite pitää suupielet korvissa :-)

   Poista
 16. Itse olin viime kesänä juuri siivoamassa, vaikka aikamoiset ennakkoluulot oli kyseistä hommaa kohden. Työ oli kuitenkin mukavaa (ei ne vessanpöntöt oo niin kauheita kuin moni luulee:D), ja aika kului nopeasti. Ja se fiilis, kun näki työnsä jäljen, oli ihan huippu! Huomaa muuten että itse kyseisellä alalla työskennelleenä osaa arvostaa siivoojia ihan erillä tavalla, siivoojat kunniaan siis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeestihan sitä turtuu siihen pönttöjen kuuraamiseen, kun sen tekee niin ketun monta kertaa päivän aikana :-D Siivouksessa rutiinin syntyminen on enemmänkin hyvästä ja sen ansiosta sitä tulee omakin vessanpönttö kotona pestyä paljon useammin!

   Itekkin muistan sen fiiliksen, kun siivosin yhtä lääkärikeskusta, kun pitkän päivän jälkeen vähän ennen puoltayötä olin pitkän käytävän toisessa päässä ja ihastelin, miten lattia kiiltää ja odotustilojen tuolit on sentilleen suorassa. Samahan se on omassa kodissakin, paljon kivempi tulla siistiin kotiin! Harmi vaan, ettei sitä julkisten paikkojen siisteyttä osata samalla tavalla arvostaa..

   Poista
 17. Se on kyllä jännä itse oon tehnyt myös siivojana töitä, eka olin ihan kotileenoilla missä siivottiin yksityis koteja ja sen jälkeen oon ollut ja edelleen käyn välillä talokeskukselle siivoamassa noita kerrostalon rappuja. Se on vaan uskomatonta kun esim. kerrostalossa tottakai toivotin huomenia asukkailla samalla ku portaita moppalin niin kerrankin eräs mummeli meni varmaankin lapsen kanssa ohi nopeasti ja kuulin vaan kun kuului kun mummo sano että jos kouluja ei käy tullee samanlainen hulttio kuin minä joka pääse vain siivoamaan :'D Että todella syvällä on kyllä nuo juuret ja moni katsoi vain pahasti, vaikka minähän se olin joka piti huolta, etät heidän on kiva asua kerrostlossa kun siivoan kunnolla, ettei asukkaita haittaa, mutta silti ei sitä mitään kunnioitusta vaan mistää saa. Mutta oma näkemys on kyllä muuttunut paljon ja ite tykkäsin jopa tästä porrassiivouksesta minkä takia teen sitä edelleen välillä koska se on ihan hauskaa vaihtelua mun subi työlle :D Mutta joo luulisi muutenkin että eikö se nyt ole parempi että nuori on tlissä kun kotona makaamassa vaikka se työ onkin siivousta? Itse kyllä työtä tehneenä arvostan kyseistä ammattia varsinkin kun on kokenut sen muiden ihmisten katseet mitkä kuuluivat joka päivään.. Mutta tosiaan nyt olen subilla töissä mikä ei ole tavallaan "yhtänä sen ylempänä", mutta jännä juttu minkä oon huomannu, että subin työtä arvostetaan enemään ku esim. mäkkäriä vaikka se on täysin samaa työtä?:D Musta ihan älytöntä kenenkään ammattia tavallaan lyödä lyttyyn tai varsinkin käyttäytyä törpösti sen takia, musta vaan hienoa, että ihmiset oikeesti tekee töitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä, tuo mummo, vähän paha :-D Aika jännä kieltämättä, että vanhempi ihminen sanoo noin. Ite törmäsin lääkärikeskuksessa työskennellessä vanhempaan väkeen ihan todella usein ja he oli yleensä niitä, jotka mun työpanosta tulivat kädestä pitäen arvostamaan!

   Oot kyllä ihan oikeessa. En nyt muista, oonko sen kommenteissa tai tekstissä maininnutkin, mut oma isä totes tossa viimesimmän kesätyönhakurumban keskellä, kun marmatin ettei kukaan halua asiakaspalveluhommiin pelkkää siivoojaa, että se vasta onkin työ, jota työnantajat arvostaa. Tietysti jollain voi olla joku kieroutunut ajatus siitä, ettei ole koulujaan käynyt, mutta onneksi CV kertoo sitten viimeistään koko totuuden :-) Työ kuin työ, tässä iässä en lähtis nirsoilemaan kun kokemus on vielä pannassa! Hyvinkin mahdollista, että siivooja on työnhakijan arvojärjestyksessä uutta työntekijää valitessa korkeammalla, kuin nirsoks heittäytynyt ei minkäänlaista kokemusta omaava ihminen. Mutta mene ja tiedä, rekryprosessit on ihan oma juttunsa :-D

   Poista
 18. Oli pakko tulla kommentoimaan kun oon ite tällä hetkellä välivuodella ja oon siivoojana sairaalassa, tai siis laitoshuoltajana. Ainakin arvostus siivoojia kohtaan on noussut hurjasti, on se nimittäin välillä aika rankkaa työtä. Oon myös huomannu että ilman meitä laitoshuoltajia ei hommat toimis ollenkaan, todella tärkeä ammattikunta. Itsehän oon ihan viihtynyt, tulee ainakin reilusti liikuntaa päivän aikana, haha :D Ja on tosiaan ollu avartavaa huomata miten erilaisia tyyppejä siivoojinakin on, ei todellakaan kaikki ole sen tyypillisen stereotypian mukaisia, vaan ihan tavallisia tyyppejä eri elämäntilanteista. Kiva teksti, mahtavaa että kirjotit tästä! Ei se vessanpönttöjen peseminen niin kauheeta ole :D Kaikkien pitäis koittaa joskus tällasta "paskaduunia" niin osais arvostaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitenkään henkilökohtasemmin parjaamatta, kyllä mäkin huomasin sen sairaalatiloissa työskennellessäni, että vaikka jossain mielivaltaisessa kuvitteellisessa hierarkiassa saatoin jonkun mielestä pahnanpohjimmainen ollakin, niin kyllä se tärkeää työtä tekevien hoitajien ja lääkärienkin työ lähtee ihan perusteista liikkeelle: käsipaperin loppuminen kesken voi olla aika kohtalokasta :-D

   Mä oon nyt huomannut, että nuoriso on alkanut valtaamaan alaa entistä enemmän. Tänä keväänä kun oon satunnaisia siivoushommia tehnyt, on ollut oikeesti ilo törmätä välillä omankinikäisiin työkavereihin. Mut heitäkin on sit todella monesta tilanteesta lähtösin!

   Kiitos paljon sulle, oon samaa mieltä tosta, et jossei muiden saappaisiin asettuminen muuten onnistu niin ei muuta kun pönttöjä vaan kuuraamaan.. :-D

   Poista
 19. niiiin hyvin kirjotettu ! :-) ihana jenna ♥

  VastaaPoista
 20. En oo ikinä kommentoinut sulle mut pakko tulla sanomaan että jaan tuntemuksesi koska lähemmäs vuoden on tullut viikonloppu- ja lomatöinä tota siivousta tehtyä ja musta se on ihanan fyysistä ja antaa saman fiiliksen ku rankka liikuntasuoritus! Ja mitä ihmisten suhtautumiseen tulee niin osalla se on älyttömän mukavaa (lähinnä vanhemmat ihmiset) mut suurin osa kohtelee siivoojia kyllä kun näkymättömiä haamuja tms. Välillä pistää vtuttamaan, mutta :D ja kun tyypit tietäis että siivous on just tosi hyvätulosta duunia ainaki näin alle 18 vuotiaan vinkkelistä! Lähemmäs kymmentä euroo tunnilta ei saa juuri mistään mun ikänen ja sitten nää ihmettelee et miten "paskaduunissa" oleva elääkin ns leveemmin kun suurin osa ikäsistäön opiskelijoista, heh.

  Mut mahtavaa et kannat mopppii ylpeenä, keep that! Kaikki työ on arvokasta och så vidare!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se ihan kelpoväylä tienata rahaa ja säästää, itekin elin oikein mukavasti kun olin täyspäivänen siivooja ja asuin vielä kotona, vaikka vanhemmilleni pientä vuokrantapasta kuukaudessa maksoinkin :-D Itte tykkään siivouksessa siitä omasta rauhasta. Olihan se jees saada välillä jelppiä, mutta parasta oli kun myöhään illalla työskennellessä sai uppoutua omiin ajatuksiin ja keskittyä siihen, mitä korvanapeista kuului. Jotkut ehkä sanoo, että paska työ kun siinä ei tarvii minkäännäköstä ajattelukykyä ja voi heittää aivot narikkaan. Ehkä mun ei siivotessa tarvitse luetella Amerikan presidenttejä hallituskausineen tai selvitellä toisen asteen yhtälöitä, mutta mulle tämmösenä introverttinä oli äärimmäisen tärkeetä päästä kehittämään myös sitä sosiaalista älyä. Niitä teoreettisia asioita opettelin 12 vuotta, ei vuosi siivoojana musta ihan aivokuollutta tehnyt :-D Nyt on kaikenlisäks ollut paljon helpompi lähteä ihan kunnon aspa-hommiin ja opiskelemaan liiketaloutta, kun on jotain käsitystä siitä, miten sä työntekijän roolissa käyttäydyt asiakkaan nähden!

   Poista
 21. Itse olen nyt toista kesää pienellä kyläkaupalla (K-ryhmä) töissä ja voin samaistua. Ihan kuin kaupan kassa olisi se viimeinen etappi - kun mitään muuta ei saa...?

  Muutenkin, itsessään hyvin mukava ja monipuolinen työ, oli se sitten siivoamista tai kassan takana istumista, on hyvin aliarvostettua. Mä oon itse ylpeä siitä, että mä oon niitä harvoja nuoria, joilla oikeesti on työ - oli se sitten minkälainen tahansa.

  Toki ei tuo mun työ mikää helpoin ja siistein ole - työtehtävän ollessa yhtälailla kuorman purkua, kassaa, ruoanlaittoa ja siivoamista - kaikkea mitä kaupassa voi kuvitella tapahtuvan. Useimmat ihmiset on mukavia, mutta välillä asiakas saattaa tulla räyhäämään ilman mitään syytä. Työ on niin henkisesti kuin fyysisesti raskasta.

  Mutta summa summarum - kaikki työ on arvokasta ja kaikki ihmiset on ihan samanlaisia ja -arvosia - oli sitten käden jatkona tietokone tai moppi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaupan kassalla paras vinkki varmaan onkin se, ettei mitään oteta henkilökohtasesti. "Mä oon vaan töissä täällä" -letkautus pitää hyvinkin paikkaansa, kassa ei esimerkiks voi sille mitään, ettei kaupalla ole jotain tiettyä karkkipussia tai kaasugrillia valikoimissaan :-D Onneks - niinkun sanoit - useimmat ihmiset on äärettömän mukavia :-)

   Nykypäivänä pitää ehdottomasti osata arvostaa sitä, että on töitä! Se ei todellakaan ole itsestäänselvyys.

   Poista
 22. Hyvä kirjotus! Mä aina ilosesti töissä tervehdin siivoojia koska mulle ne on työkavereita siinä missä kuka tahansa muukin! :-) ja ne on kaikki vieläpä älyttömän fiksuja ja mukavia ;)
  Äiti opiskeli laitoshuoltajaks ja jatko siitä jonkun korkeemmankin vielä joku aika sit ja on viihtyny siivoojan roolissa ja vuoskymmen, eikä koskaan oo valittanut. Ja se jopa tienaa enemmän kun minä omassa kokopäivätyössäni "hyvässä virassa" :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana Satu! :-D Sitä kyllä hämmenty itekin, miten 20 vuotta siivoojana olleen naisen kanssa jutteli paljon henkevämpiä kuin 18-vuotiaan entisen luokkakaverin kanssa.. Joissain lafkoissa vaan on se ikävä, et kun siivooja on ulkoistettu, se todella on ulkopuolinen. Tässä ajatuksessa ois monella petrattavaa :c

   Meidänkin mama on ensimmäiseltä ammatiltaan laitoshuoltaja, on ollut vaikka ja missä moppinsa kanssa :-D Myöhemmin kouluttautu kanssa korkeemmalle ja on nyt sairaanhoitaja, mutta se siivoojan ammatti näkyy kyllä kotona. Ei oo päivää, jona siellä ei imuroitais tai hinkattais ovenkahvoja kiiltäviks..

   Poista
 23. Jonkunhan sekin työ on tehtävä. Ja mielummin se kun ei työtä ollenkaan. Suomessa saa kyllä nykyään olla kiitollinen mistä tahansa työstä! Sitä en kyllä ikinä oo tajunnut, miten siivousta työkseen tekevät jaksaa vielä kuurata kotonakin :D Äiti ennen oli laitoshuoltaja, se aina himassa vetos että meijän pitää siivoo ku se oli ollu jo töissä 8h !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta turiset :-)
   Haha, sillon kun itte olin kokopäivänen siivooja, niin kyllä se oli Jami joka meillä piti kotona yllä järjestystä arkisin ja vetosin ihan samaan, kuin teidän äiti :-D Mä tein sit oman suursiivoukseni viikonloppusin.

   Poista
 24. Hyvä kirjoitus! En ymmärrä miksi sitä tulee itsekin häpeällisesti kerrottua omasta työpaikastaan. Sitä mainitsee vain rakennuksen missä on töissä ja toivoo välttyvänsä tarkentavilta lisäkysymyksiltä työtehtävistään :-D No, ehkä sitä vielä joskus voi olla itsekin ylpeä ammatistaan.

  T.toinen opiskelija-siivooja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, muistan jopa sukulaisille maininneeni vaan sen yrityksen nimen, missä parhaimmillaan siivosin :-D Sit kun tuli ne epämukavat jatkokysymykset työtehtävistä... Onneks enot vaimoineen on ymmärtäväistä populaa!

   Poista
 25. Hieno postaus! Pidin itse lukiossa mielipide-esitelmän siivoojista, siitä miten heitä ei arvosteta mutta kuinka tärkeää työtä he tekevät, että mekin esimerkiksi saatiin istua puhtaissa luokkahuoneissa.

  Nyt opiskelen lähihoitajaksi ja voi jestas mitä kuraa olen saanut niskaani. Ensimmäinen kysymys on ollut, että koska aion sitten opiskella enemmän. Lisäksi olen saanut kuulla miten paskatyötä se kirjaimellisesti on.

  Lähihoitajan ammatti ei ole joo sama asia kuin esimerkiksi lääkärin mutta mikä siitä silti tekee sen huonomman? Minä en pelkää työskennellä eritteiden parissa ja se tunne kun harjoittelussakin eräänä iltana vanhainkodissa eräs asukas otti kädestä kiinni ja kiitti päivästä ja että me hoitajat olimme siellä sinäkin päivänä olleet apuna.

  Ja miksi pitäisi edetä esim. sairaanhoitajaksi jos pitää työstään? Sairaanhoitajat saavat hieman enemmän palkkaa ja heidän työkuvansa on laajempi ja he saavat tehdä enemmän mitä lähihoitajat mutta mitä jos ei halua enempää vastuuta tai lähihoitajan palkka riittää ihan hyvin elämiseen? Nyky-yhteiskunnassa mitä parempi koulutus ja nimike itsellä on sen parempi ihminen on. Näinkö tosiaan? Näitä "paskaduuneja" tekevät ihmiset voivat olla todella huippuja tyyppejä!

  En nyt halua silti väheksyä ketään, oli koulutus mikä tahansa, mutta ärsyttää tämä ihmisten asenne toisten töitä ja koulutuksia kohtaan. Lähihoitajakin kun voi työskennellä ties missä(vanhainkoti, päiväkoti, sairaala, mielenterveys ja päihdekuntoutumisen paikat, jalkahoitajana, suun terveydenhoidossa....) ja ensimmäinen asia silti aina joka ihmisillä tulee mieleen sanasta lähihoitaja on paskan pyyhkiminen.
  Me olemme hiljaisia tekijöitä joista kaikki eivät edes tiedä mutta pidämme omalta osaltamme rattaat pyörimässä.

  Hyvää alkavaa viikonloppua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin vaan kuvitella, miten kettumainen kysymys tuo "koskas aito opiskella enemmän?" on. Tunnen muutaman, jotka hyvästä peruskoulun päättötodistuksesta "huolimatta" menivät amikseen lukion sijasta, koska sattuivat löytämään sieltä unelmiensa alan. Tosi moni myöhemmin valitellut, kun ammattikoulututkintoa pidetään jotenkin toisarvoisena ja pelkkänä ponnahduslautana ammattikorkeaan :-D Toinen ääripää on tietysti amikset, jotka naljailee kun lukiosta ei valmistu mihinkään. Ihmisten pitäis kässätä, että vaikka kummassakin ollaan 2. asteella, on lopputulos hyvin erilainen :-D Lukiosta ei kuulukaan mennä suoraan töihin ja amistutkinnollaan voi vallan mainiosti työskennellä koko loppuelämänsä, jos se on se unelma!

   Lähihoitaja on ammatti siinä missä sairaanhoitajakin ja muakin välillä inhottaa, kun lähäreiden työ kuvitellaan aina pyllyjen pyyhkimisenä. Vaihtoehtoja on kuitenkin ihan törkeän paljon, oma äiti oli päiväkodissa lähihoitajan papereilla, eräs kaveri huristelee ensihoitajien matkassa ambulanssilla. Työnkuvien kirjo on aika huikea!

   Poista
 26. Tiedän ton tunteen! Ite oon menossa nyt kesätöihin yhteen tehtaaseen liukuhihnahommiin, eikä sekään työ varmasti ole sieltä arvostetuimmasta päästä. Opiskelen kaupan alaa, mutta sieltä ei tällä kertaa herunut töitä, joten vaihtoehtoina mulla oli toi tehdastyö tai siivoushommat. Valitsin sitten ton tehtaan sen paremman palkan takia, vaikka työ onkin paljon raskaampaa. Oon silti onnellinen että sain jotain kesätöitä, mitä nyt on kuunnellut kavereita, joilla ei ole niistä kuulunut mitään.

  Tsemppiä sulle töihin, varsinkin jos meinaat paiskia kahta (!!) duunia samaan aikaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näimpä juuri, nuorena se vitsa on väännettävä vai miten se meni. Jos nirsoilis 25seks asti, vois tulevaisuudessa hyvinkin käydä ohrasesti :-D

   Kiitos paljon, katsellaan miltä tuleva viikko tuntuu. Ainakin viime torstaina olin ihan rikki, kun piti ensin käppäillä yhteensä 6km töihin ja takasin, sit vielä toiset 6km toiseen suntaan toiseen duuniin :-D

   Poista
 27. Mäkin teen siivoustyötä opintojen ohessa kesäisin, ja mielestäni se on aivan hirveää puuhaa. Tykkään enemmän henkisestä kuin fyysisestä työstä, ja kun sitä hajamielisesti kuuraa lattialistoja kiitän onneani siitä, että opiskelen alalle, josta siivousduuni on kaukana. Lisäksi työkaverit ovat juurikin sitä permanentti-stereotypiaa, kahvipöydässä juoruillaan, puhutaan törkeyksiä ja kiroillaan. Täytyy sanoa, että arvostukseni siivoojia kohtaan oli suurempi ennen tämän työn aloittamista, mikä sinänsä on ironista ja surullistakin. Siivoustyö ei todellakaan ole kaikkia varten, ja onneksi on muitakin töitä, joita opiskelujen ohella voi tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, että sun kokemukset on noin päinvastaisia :-( Toivottavasti paikka mieluisammasta työpaikasta vielä lohkeaa! Siivous ja puhelinmyynti valitettavasti vaan on monelle ne duunit, joista esimerkiks lukiopapereilla paikka ensimmäisenä lohkeaa. Itte en uskaltanut aikanaan lähtee nirsoilemaan tai myöhemmin irtisanoutumaan, kun työ- ja taloustilanne tässä maassa tällä hetkellä on mitä on.

   Poista
 28. Hyvä postaus! Tiedän itsekin tuon selittelyn ja se on kyllä kummallista :D Mutta kai se on myös sellainen opittu juttu, että tiettyjä töitä aina selitellään vaikkei niitä varsinaisesti itse häpeäisikään eikä muutenkaan kokisi mitään tarvetta selitellä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, lähtee selkarangasta :-D Mikä on sinänsä jännä, koska yleensä vanhempi sukupolvi on just se, joka osaa arvostaa meitä "alempiarvoisia" duunareitakin.

   Poista
 29. Tosi mahtava kirjoitus! Itse oon juurikin tällä hetkellä kesätöissä kaupungilla, missä joudun haravoimaan ja keräämään roskia. Vaikka sääliviä katseita roskia kerätessäni saisinkin, en huomioi niitä. Tiedän, että työpanokseni on tärkeää ja rahaakin siitä saa. Hain myös kesätöihin siivoojaksi muttei tainnut tärpätä.

  Kiitos työpanoksestasi ja ihanaa kesänodotusta! ♥

  VastaaPoista
 30. Hieno kirjoitus! Musta ylipäätään on sääli miten monet korkeestikoulutetut pitää itseään parempina kansalaisina kun perus duunareita. Oikeesti kaikkia osaajia tarvitaan! Oon myös ite syyllistyny aikasemmin tälläseen ihmisten luokitteluun ammatin perusteella, mut jos ei ite oo tehny päivääkään just esimerkiks siivojan hommia, niin ei oo kyllä mitään varaa arvostella.

  VastaaPoista
 31. Olkaa vaan onnellisia, niin kauan kun yleensä on töitä! Monilla ei ole töitä ollenkaan. Itsekin olin nuorena Mäkkärissä töissä, ja kuten joku sanoikin, se oli hirveää hommaa. Asiakkaat oli kiireisiä, ja pahantuulisia, samoin joskus työntekijätkin. Lisäks ihmiset käyttäyty ku siat. Itse en enää koskaan jätä roskiani keräämättä...

  VastaaPoista


Pidetään meininki asiallisena ja rentona. Eri mieltä saa olla, mutta nokkavaksi ei tarvitse heittäytyä!
Kuviani saat toki käyttää, kunhan pyydät ensin luvan allekirjoittaneelta.

Featured posts

Copyright © And then she grew up
Design by Fearne